Det e party..!

Sverige byggdes upp efter andra världskriget. Folkhemmet, solidaritet och allt det där. Folkhemmet finns inte längre kvar. Det jämnades med marken under en cirka tjugo år lång period mellan ungefär 1985-2005.


Tage Danielsson, Tage Erlander, Olof Palme, Cornelis Vreeswijk viker alla hädan mellan 85 och 87. Människor med både direkt makt men även med ett stort symbolvärde. Dessa människors död blev en dörröppnare, ingen kan längre säga emot.


På nyårsafton 1987 sänder TV3 för första gången i Sveriges historia reklam-tv. Monopolet är ett minne blott. Berlinmuren faller -89, två år senare faller hela Sovjetunionen och Gorbatjov med den. Samma år bildar de som 15 år senare kallar sig för Alliansen regering. Kort därefter rasar den svenska ekonomin, nynazismen börjar bygga den grund den står på idag. I mitten av 90-talet slår Internet igenom och 1997 sänds första säsongen av "Expedition: Robinson" som är starten på dokusåpans dominans i tv-rutan. 2001 utsätts USA för tidernas värsta terrorattack och kriget mot terrorism inleds världen över.


Idag står vi dränkta av liberalism, kapitalism, "frihet" och miljöproblem ingen vill lösa. Säg mig, är det verkligen så vi vill ha det?


Inspiration

Alfredsson, Hans
Berggren, Thommy
Bergman, Ingmar
Boye, Karin
Danielsson, Tage
Dylan, Bob
Gautama, Siddhartha
Hendrix, Jimi
Hewson, Paul
Jonsson, Per
Lindgren, Astrid
Lundell, Ulf
Luther King, Martin
Malmsten, Bodil
Mandela, Nelson
Mitchell, Joni
Palme, Olof
Schopenhauer, Arthur
Smith, Patti
Springsteen, Bruce
Vreesvijk, Cornelis
Wittgenstein, Ludwig
Young, Neil


Ain´t singin´ for Pepsi, ain´t singin´ for Coke

Eskilstunas bidrag till omvärlden, Kent (kent?), är väl ändå tidernas sell-out. På en natt gick dom från att ha varit ett av få hopp i denna värld till att bli en reklampelare för SonyEricsson. Dom valde att devalvera en så magisk låt som "Mannen I Den Vita Hatten" till en simpel ringsignal. För pengars skull.

I lördags kollade jag på Neil Young i Göteborg. Om jag hade varit artist skulle jag göra vadsomhelst för att få honom som gitarrist i mitt band. Han eldade upp Slottsskogen med sin distade Les Paul och slog på strängarna tills dom small av i ansiktet. Neil Young är så långt ifrån sell-out man kan komma.

Dock spelade han inte This note´s for you.

Olympiska Spelen

Idag invigs OS och elden tänds i Peking.

Vem bryr sig om folket i Tibet en dag som denna?

Hur kan det så kallad världssamfundet vara så
naivt
att dom tror att OS i Peking skall öppna upp
demokratisera
det kinesiska samhället?

Hur kan alla dessa tävlanden
bara jamsa med
utan att ta ställning för de mänskliga rättigheterna?

"Idrott och politik hör inte ihop" heter det.
Så idrott står utanför,
över,
det övriga samhället?

Naivt, är ordet.

Fårö

Vi såg Bergmans "Det Sjunde Inseglet". Var väl 6-7 år sedan, vi var runt 20. Det var hemma hos Sonny i hans studentlägenhet, jag tror området heter Johanneberg. Han pluggade filmvetenskap och hade snöat in på Bergman, jag visste knappt vem gubben var. Mer än att han bodde på Fårö och slogs mot dämoner och att han var väldigt gammal och att de flesta av hans filmer var svartvita. Fårö verkar vara en underbar plats att bo på. Jag har aldrig varit där men jag har sett bilder på det karga landskapet, höstvindarna som piskar Östersjöns vågor mot stenarna, solnedgångarna vid horisonten, dom nakna träden. En plats, ett hem, så gott som något. Jag hämtade mig aldrig riktigt efter att vi hade sett filmen, den berörde mig på ett sätt som jag aldrig tidigare blivit berörd varken förr eller senare. Dödsrädslan tog mig i ett järngrepp och har aldrig släppt det sen dess. Det är en fruktansvärd känsla när den kommer och den är ju liksom ganska svår att komma undan. Angest, som det heter på danska. Begrebet Angest. Filmen måste få ett högt betyg.

RSS 2.0