Tack Lisa Bjurwald

I Dagens Nyheter skriver en Lisa Bjurwald nån slags krönika om det hon kallar för "den särskrivande specialklass som är den svenska bloggsörjan". Detta har fått stora delar av 'bloggosfären' att fullkomligt slå bakut. Varför? undrar jag. Det hon skriver är ju i det närmaste hundra procent korrekt. Bloggarna, med några få lysande undantag, skrivs ju av folk som faktiskt inte har någon som helst talang för det svenska språket i skriftligt utförande. Det är väl inget att så kopiöst uppröras över. Känner ni er månne träffade?

Dock; jag är imponerade över folkets förmåga att samlas, engageras och stå i enad front. Tyvärr mot något så fjuttigt och marginellt som en krönika i DN. När kommer en resning för det som verkligen betyder något och som kan göra skillnad?

Hurt

Vår barndom är för längesedan över och förbi

Vi lever längst ut på kanten

Där människor har slutat tro på en värdig sorti

Och istället hoppar ut från branten


Ondskan växer sig så mycket starkare nu än förr

I alla fall vad vi kan minnas

Bakom lås och bom, bakom varje stängd dörr

Kan hatet gro och finnas


Dom stjäl sina pengar från de fattigas hand

Och sparkar på den som ligger

Till den förlamade att äta ger dom inget annat än sand

Och spottar på den som tigger


Råttorna kryper runt på golven i våra hus

Möglet växer i bröden

En kall vind går genom dörren som ett sus

Vi är överlevare in till döden



Fortfarande inget livstecken från Sonny.
Bob har hört av sig däremot
men han vet inte vart Sonny är.

Klämde foten, inte handen,
i bildörren idag. Kan inte sova på grund av smärtan.
Var på väg hem från jobbet, inspelning
av kortfilm på Gärdet. Min motspelerska
(i filmen min mor)
hade med sig sin fyraåriga dotter. Rastlös.
Mellan tagningarna stod hon och petade mig i magen.
Nästan i naveln. Det var det högsta hon nådde.
Och frågade "varför det? varför det?" alldeles för många gånger
för att jag skulle kunna hålla sinnet kallt.
När vi var klara rusade jag iväg till bilen,
öppnade dörren
satte mig bakom ratten
stängde dörren
i en och samma rörelse vilket
fick till följd att vänsterfoten inte riktigt hängde med och således
klämdes. Jag skrek. Nu är den mycket svullen.

Apornas planet

Jag har sett så många hundar i koppel med slokande öron och hängande svansar dom senaste dagarna. Hundarna kommer att revoltera. Det kan väl ändå inte vara meningen att dessa djur skall kokas till döds i instängda bilar eller slicka asfalt och andas avgaser bara för att tillfredsställa några perversa människors behov av sällskap. Hundarna är djur som skall springa i skogen, annars kommer dom att ta över den här planeten precis på samma sätt som aporna gjorde i filmen med den numera framlidne fascisten Charlton Heston.

Skådespeleriets ädla konst

Att lön och pengar inte är någon garanti för kvalitet förstår man när AB idag listar Hollywoods tio bäst betalda manliga skådespelare. Dom kvinnliga nämns endast med "ledaren" Cameron Diaz. Etta på listan är Will Smith. Bland övriga namn återfinns bland annat Ben Stiller och Will Ferell. Jag undrar om det finns sämre skådisar än dessa? Någon som faktiskt kan spela borde väl vara med åtminstone på topp 10. Leonardo Di Caprio är femma och den mannen har väl inte gjort en roll värd att tala om sen han spelade i Gilbert Grape. Det är ungeför som om en motsvarande svensk lista skulle ha toppats av Olle Sarri. Typ.

Snabbmat

Vad är det egentligen med dom där jävla hamburgarna på det där jävla hamburgerstället som smugit slaveri och barnarbete in i den fina, moderna, rena, alltigenom felfria, demokratiska västvärlden. Vad är det med alla feta, och då menar jag inte tjocka eller överviktiga, utan verkligen feta människor som trängs där inne som vore det ett garden-of-eden. All helvetisk frosseri, mammor och pappor med sina barn som skall lära sig att frossa och bli minst lika feta, helst ännu fetare, än sina föräldrar. Frodiga familjer som hysteriskt springer runt och beställer, äter, beställer, äter, beställer och äter upp igen. Hjärtattack, Barnen i Afrika vem bryr sig? Pengar som rullar. Ett nöjesfält, en heldagsutflykt, ett stort jävla paradis. Flottyren flödar, dricka som dricks och dricks den inte så spills den ut på golvet av skrikande, förtvivlande barn och klibbar fast under skorna. Glass i stora lass som smälter och kletas runt precis överallt i ansiktet utom i munnen. Fet ost som smälter och så en liten sallad så är vi nyttiga också. Köer, alla dessa milslånga köer som för tankarna till ett förfallet Sovjetunionen där folk köade till mat som inte fanns. Skynda, skynda, skynda och så skäll lite på det stackars barnet bakom kassan för att det så lång tid. Varför har ni inte öppnat fler kassor? Köer till toaletten, köer till ketchupen, köer till bollhavet och mitt upp i alla köer ett barnkalas. Alla kompisarna är bjudna och födelsedagsbarnet sitter på kortsidan i en tronliknande stol. Hamburgare igen, rundtur, presenter och så lite glass. En dröm går i uppfyllelse. Dagis på dagarna, fritidsgård på kvällarna. Öppet dygnet runt. Stanna på frukost så äter vi en hamburgare.


Tyck synd om mig...

Sen ett år äter jag medicin för att överleva.
Varje dag.
Medicinen gör min kuk out-of-order.
Är det då verkligen värt att överleva?

... eller inte.


Tänk om alla vore som Stellan

I senaste numret av SJ-tidningen Kupé säger Stellan Skarsgård följande om privatisering:

"För när det handlar om det idiotiska i att sälja ut vår gemensamma egendom, ja då blir jag djävligt emotionellt engagerad och frustrerad. Det är bad business, jag menar, vilket företag skulle haka på idén att sälja sitt företag och smälla stålarna? Det är vår demokratiska makt att tillsammans äga vissa statliga företag. Fattar man inte att marknaden är helt ointresserad av att ta ansvar för människorna är man farligt ute. Det sorgliga är att många på allvar tycks tro på den gamla högeridén att  det skulle finnas en motsättning mellan människan och staten."

Stellan är en av få celebriteter som kommer undan med hedern i behåll.

Till och med ha roligt utan sprit

Jag undrar hur du skall hitta hit, hitta mig. Egentligen. Du vet väl knappt vad internet är. Än mindre vad en blogg är. Dessutom svämmar ju internet över av bloggar, framförallt av massa bloggar om mode. Vem ger sig frivilligt in i den djungeln och om du nu skulle få för dig att göra det hur skulle du någonsin kunna hitta till mig? Men å andra sidan, det är ju när man inte letar man brukar finna just det man söker. Ungefär som när jag mötte Jens på Ölandsgatan igår. Jag hade varit på inspelning, tänkte gå en sväng i Vita Bergen men ångrade mig och gick bort mot t-banan vid Skanstull när jag såg honom gå på andra sidan gatan i bar överkropp(!) och solglasögon stora som tallrikar. Han såg mig inte först. Han visste inte att jag bodde i huvudstaden, jag visste inte att han gjorde detsamma. Vi hade väl inte så mycket att prata om egentligen men det var kul att ses ändå, lite stelt som det kan bli när gamla kompisar som inte har träffats på några år och som inte har så mycket gemensamt längre ändå möts. "Vi får ta en öl någon dag" sa han och gick. Visst, självklart. Vi tar en öl någon dag.


I helgen gick jag till Patricia.
Det är en båt, dom har öppet till fem.
På bardisken satt en tjej från Norge.
Topless.
Runtom henne flockades killarna med mobilkameror
och deras händer klämde på hennes bröst.
Sorgligt
eller var det bara alkoholen som spelade ett spratt?


Radovan Karadzic

I tidningen kan man läsa att Radovan Karadzic har gripits. Fick mig att tänka på en gammal dikt:

Bomber faller från en blå himmel över Balkan

Eldar brinner vid horisonten

Fjärran sirener hörs från långt inåt land

Natten sänker sig långsamt över fronten


Staden ligger tom och tyst som om den accepterat

Sitt öde att dömas utan rättegång

Ruiner, rivning och stängda dörrar

Ingen hör längre dess ensamma sång


En kvinna längst in i gränden bär sitt barn

Som andra bär sin skam

Hon hade fått det till sig av en man

Som ett offerlamm


Dom hade rivit sönder hela hennes ansikte

Sparkat och slagit det rött

Hon låg där ensam på gatan och födde

Ett barn som redan var dött


Hon sover naken i kalla sängar

I hennes bröst sjunger orden

För stjärnorna i taket

Bort från helvetet på jorden


Här kommer pojkarna på gatorna bli hjältar

När kriget äntligen har tagit slut

Men dom kan ändå aldrig återvända

Och hjältarna blir pojkar som går ut


Man ser tårar glida mot deras blå läppar

Sakta över blanka munnar

Törst och hunger ger ärr och märken

Från sår över torrlagda brunnar


Från Finistere till Kalvsund

Äntligen har jag hittat en blogg värd att läsa. Finistere heter den, hon som skriver heter Bodil Malmsten. Författarinna till yrket. Bara att någon vid namn Bodil väljer att skriva blogg gör ju den här världen till en lite bättre värld att vara i. Hon bor tydligen i något som heter Finistere i Frankrike. Undrar om det är lika vackert som det låter.

Vi brukade fiska makrill. Tidigt tidigt om morgonen när solen gnistrade i det lugna vattnet före alla dom där turisterna i sina segelbåtar hade orkat sig upp och skaffat sig herraväldet över havet satt vi i din morfars plasteka med styrpulpet och drog upp dom vackert grönt skimrande fiskarna. Från Björköfjorden runt Kalvsund vid Hönö och Öckerö. Ibland tog vi oss ända ner till Vinga. Bara för att det var just Vinga. Din morfar drack alltid sitt kokkaffe till frukost när vi kom tillbaka med hinkarna fulla och sen ställde han sig och rensade fiskarna och stekte dom i smör och vi drack iskall mjölk till. Sen badade vi i det salta havet. Ibland brände vi oss på brännmaneter.

Jag fiskar inte makrill längre.
Jag skriver
blogg.

Hon är världens coolaste tjej

Hon är världens coolaste tjej. Alla kategorier. Hon har mössa på sig. Mitt i sommaren. Under den sticker det långa svarta toviga håret fram och hon har en blå träningsoverallsjacka på överkroppen. Byxorna hänger, runt höften ett nitbälte. Hon kramar mig två gånger. Hon är verkligen världens coolaste tjej. Till semesterparadisen i Thailand åker folket från Europa. Dom flyger dit, spyr ut avgaser utan att ens blinka. Varje dag, varje dag, våldtas lokala tolvåringar av 55-åriga gubbar med feta magar. Flickor som knappat klivit in i puberteten knullas sönder och samman, dom säljs som sexslavar för en billig penning. Gubbarna njuter av att förstöra deras underliv. Att dom ens kan få kukarna att stå av se nakna försvarslösa barn som tvingas sära på benen för turisterna. Dag efter dag efter dag. En del filmar och säljer på nätet. Ytterligare cash in. Gubbjävlarna njuter. Varför är det ingen som reagerar? Vi har väl fullt upp med att sjunga allsånger.

Idiotin på Skansen

Hemma igen efter flera nätter med massvis av alkohol. Träffade en kvinna jag mött förr, Hanna, lesbisk. Återigen förälskar jag mig i fel person. Du borde kunna lära mig hur det där fungerar.

Tittade förut på tv-programmet Allsång på Skansen. På Aftonbladets hemsida kan man få liverapporter. Har kvällstidningarna verkligen inte andra uppgifter än att referera i realtid från ett tv-program? Längst fram ser jag tonåringar med "Anders Lundin" skrivet i pannan, längre bak sitter deras föräldrar och sedan kommer ytterligare en generation föräldrar. Vad hände med att ungdomar skall revoltera mot sin föräldrageneration och hur kommer det sig att ungdomarnas artister som skall leda revolten en efter en dyker upp mitt i idiotin. Jag häpnar när Adam Tensta hoppar in på scenen. Han kunde i och för sig berättiga sitt deltagande med att lyfta fram sin kampanj tillsammans med Brottsförebyggande Rådet. Jag häpnar när Veronica Maggio står på scenen. Så totalt jävla meningslöst och intetsägande. Hon kan ju inte ens sjunga.

Mitt på dagen står en man och pissar på perrongen
En annan kör in sin bil i ett träd
I tunneln har dom sprayat slagord på betongen
Någon sticker ner sin fru med ett svärd

Vem tackar nej till lite TV-tid idag? Synd bara att dom som får frågan om att medverka inte har någonting att säga.

Natten är dagens mor

Av Lars "Ångest" Norén. Om det är en bra pjäs vet jag inte men det är en förbannat bra titel. Om inte annat ikväll när månen är ny. Vem hade mest ångest, Norén eller Bergman?

Bloggvärldens alla bloggar

Sitter och surfar runt bland alla dessa bloggar. Fenomenet blogg. Jag förstår nu varför jag själv aldrig har bloggat tidigare. Dom finns i tusental och det kommer nya inlägg varje minut men inte en jävel skriver om någonting värt att läsa. Tyvärr fullkomligt poänglöst. Skulle väldigt gärna vilja veta vart det finns något med innehåll. Och värst av allt: dom kan inte ens skriva ordentligt. Stavfel, horribla meningsbyggnader, centrerad text, fula typsnitt med mera med mera. Hemskt. Jag ångrar redan att jag gav mig in i den här världen. Kommer dock inte sluta förrän vi har fått kontakt. Önska mig lycka till.

Ronja

"Vill men kan inte sova". Måste kolla på Ronja Rövardotter. Vilken saga! Lena Nyman, Allan Edwall, Börje Ahlstedt. Vilka skådisar! Tittade sen lite på Fanny och Alexander. Edwall och Ahlstedt igen, Gunn Wållgren, barnen, Jarl Kulle. JARL KULLE! Scenen där han och Börje förhandlar med Jan Malmsjö i biskopsgården är tamejfan det bästa som fångats på film någonsin, alla kategorier. Också den berättelsen är en fantastisk saga, karaktärerna, skådisarna, dialogerna, hela manuset, scenografin, detaljerna, kameraåkningarna. Den filmen kan man se minst hundra gånger utan att tröttna. Alltid upptäcks något nytt. Det är väl ett bra betyg? Ingen som gör den typen av filmer längre men det kanske är lika bra. Filmkonsten har väl precis som allt annat sin peak, sen går det utför. Jag är dock ingen cineast. På något sätt.

Sonny bor i Göteborg, ingen kontakt. Vad gör han i den stan egentligen? Går på avenyn kanske. Åker spårvagn. Sitter på café i Haga. Liseberg såklart, men inte Rainbow. Springsteen eller Iron Maiden på Ullevi. Jobbar på Volvo? Jag vet inte. Är det någon som vet, hör gärna av er. Eller meddela honom.

Vill men kan inte sova

Just nu: Driver´s dog och iskall cola från Shell. Och en mycket hemsk film.


Strömming

Lunch vid Slussen idag. Stekt strömming med potatismos och lingonsylt. Oerhört gott. Solen sken, så kön till den där vagnen var enorm. Fredrik och Maria gjorde mig sällskap. Eller om det var jag som gjorde dom sällskap. För ovanlighetens skull uppskattade jag sällskap, light-misantrop som jag annars är. Maria är en fantastisk kvinna, så snäll. Ibland undrar jag om det inte är just hon som är kvinnan i mitt liv. Jag blir alltid förälskad i fel kvinnor. Men jag är glad att dom ville spendera tid med mig, ensamheten har tillåtits ta alldeles för stor plats i mitt liv. Det måste vara slut på det nu. Den har sin tjusning men den kostar mer än den smakar som det brukar heta.

Satt på en bänk ett tag efter att mitt sällskap hade gått och kisade i solskenet. Såg dom försvinna ner mot Gamla Stan, vid nedgången till T-banan stod en äldre herre med hatt och spelade blues med gitarr och munspel. En sommarjobbande tjej från Rädda Barnen satte sig bredvid mig och ville få mig att lämna pengar till deras förträffliga verksamhet. En annnan gång, sa jag, jag stödjer Greenpeace och Amnesty, that´s it. Vi pratade en stund om den dåliga dåliga världen innan hon hittade en ny. Jag läste nånstans att Södermalm en gång i tiden var arbetarnas kvarter. Från Götgatan kom alla dessa snubbar med kostymer och portföljer och handsfreemobiler och latte-to-go rusandes förbi mig. Den nya tidens arbetare. Jag fylldes med förakt mot deras sätt att förakta dom som inte har ett jobb där man måste ha slips och lackskor. Förakta föraktet, är det verkligen vägen framåt?

Lennon & McCartney

Min kamrat, som jag söker efter, heter Sonny. Då och då brukade han berätta om hur han på något långväga och märkligt vis var släkt med Cat Stevens. Jag vet inte om han talade sanning. Själv är jag släkt med Adam och Eva. Hursomhelst, vi gick i samma klass under mellan- och högstadiet, vi gick på samma skola under gymnasietiden. Vi växte upp tillsammans. Vi växte ihop. Vi spelade King på skolgården, vi bytte hockeybilder, vi mobbade och mobbades, vi gick på disco, sen drack vi alkohol, vi skrev uppsatser, vi uppträdde inför klassen, vi gjorde sketcher, vi träffade tjejer, vi gjorde oss till. Vi var vår världs Lennon & McCartney, vi var dom nya The Glimmer Twins. Vi var... Batman och Robin..?

Pizza och nätpoker

Ok, jobbade hemifrån idag. Vaknade halv tolv. Efter frukost blev det mest pizza och nätpoker. Vinner ibland, förlorar ibland. Ett ganska kul spel, trots allt. Blev med andra ord inte så mycket arbete gjort. Skall försöka ta igen det imorgon.

Lyssnade på Joni Mitchell. Hon har gjort sin resa. Both Sides Now, Woodstock, Urge For Going, Carey, River. Fantastiska berättelser, magisk röst, underbart gitarrspel. Du borde lära dig att lyssna på henne. Tror du hade lärt dig en hel del.

Minns när du satt och läste tidningarna i hotellobbyn. Folket rusade förbi, upp i hissarna eller ut på stranden. När jag kom ner sa du "dom människorna är galna som få" och sen stack du till Rom via Amsterdam. Huvudstadskåt. Du ville så hemskt gärna sitta på trappan vid Piazza di Spagna och slicka på en gelato i solen. Vad jag vet förstod du aldrig ett ord av vad som stod i dom där tidningarna i hotellobbyn men du läste dom ändå för att verka viktig eller om det bara var för att få tiden att gå lite snabbare. Eller ville du kanske lära dig språket?

Välkommen

Hej. Mitt namn är Charlie Persson, jag är 26. Född i Shannon på "den gröna ön" men flyttade med mor till Göteborg efter fyra år. Numera bor jag i en av Stockholms sydvästra närförorter. Jobbar inne i stan, åker med den röda linjen. Letar efter en long-lost-friend, hoppas han hittar hit. Säg mig: vad har jag att förlora?

RSS 2.0